Katten trimmen

Katten trimmen wij alleen op woensdag avond tussen 19.00 en 21.00 uur. Katten kam ik altijd samen met mijn collega.  Zij houd de kat vast waar nodig, lijd ze af en stelt ze gerust. Door samen te werken ervaren de katten minder stress en kunnen niet ontsnappen.  De gemiddelde kat is 30 tot 45 minuten in de trimsalon. 

Ik hoor zo vaak. "Ik heb een langharige kat maar hij verzorgd zichzelf niet goed" er is echt geen langharige kat die zichzelf klitvrij kan houden en nooit gekamd hoeft te worden. Ja een Maine Coon, Noorse Boskat en Heilige Birmaan hebben van nature een langharige gen. De oorsprong van het ras begint in de wilde natuur. Alleen houden mensen al honderden jaren katten. We fokken ze groter, bijzondere kleuren, meer en langer haar. De andere katten rassen (behalve de Europese korthaar) zijn door mensen gemaakt door selectief fokken. De raskat die er nu is zou niet overleven in het wild, en zeker deze vachten niet. 

De Perzische langhaar heeft de lastigste vacht van allemaal. Waarom? Ze hebben onwijs lang en veel haar. Ook de Ragdoll, Siberische kat en selkirk Rex hebben een lastige vacht om zelf klitvrij te houden. 

De meeste Europese kortharen (gewone huiskat). Zijn erg schoon en onderhouden hun vacht perfect. Oude katten vaak 14+ redden het niet meer. Ze verzorgen zichzelf veel minder en hun vacht word vetter waardoor de klitten nog sneller vormen. Veel oude dode wol blijft in de vacht zitten, vaak op de onderrug. 

Katten met overgewicht kunnen zichzelf ook slechter verzorgen. En is het fijn in de rui periode langs te brengen.