Geschiedenis

De Maine Coon is een van de grootste, gedomesticeerde kattenras van de wereld. Er zijn verschillende legendes en mythes over de oorsprong van de Maine Coon.

Eén van de meest bekende legenden is die van de kruising van een huiskat met een wasbeer (Racoon in het Engels). Er wordt ook gezegd een lynx met een wasbeer. Dit dacht men omdat de staart van de Maine Coon en de wasbeer gelijkenissen hebben, betreft de lengte en de dikte van de staart. Een kruising tussen deze twee dieren is echter genetisch onmogelijk. Wel heeft de Maine Coon zijn naam aan deze legende te danken.

Een romantische mythe gaat over Kapitein Samuel Clough uit Wiscasset (Maine), Marie Antoinette (koningin van Frankrijk) en haar koninklijke katten. Documenten bewijzen dat tijdens de Franse Revolutie complotten werden gesmeed om de koningin uit Frankrijk naar de Verenigde Staten te krijgen met medewerking van de kapitein. De koningin zou bij de kapitein en zijn familie gaan inwonen; de brieven die hij aan zijn vrouw schreef om het huis zo comfortabel mogelijk te maken voor de koningin bestaan zelfs nog. Het is een feit, dat de kapitein diverse dure spullen aan boord had van zijn schip, waaronder zes koninklijke langharige katten. Na de onthoofding van Marie Antoinette in Frankrijk eiste niemand de koninklijke spullen op; de katten bleven in Maine en worden door sommige gezien als de voorouders van de Maine Coon.

Ook wordt er gedacht aan de Noorse boskat die werd meegenomen door de Vikingen op hun reizen naar de Verenigde Staten. De katten vertonen dan grote gelijkenissen met elkaar en aangezien schippers vaker katten op hun schip hielden, om knaagdierplagen te voorkomen, is het goed mogelijk dat ze hiervoor de goed jagende Noorse boskatten gebruikten.

Het meest waarschijnlijke verhaal is dat de Maine Coon afstamt van huiskatten met een langharig gen en wilde katten, die vooral op boerderijen werden gehouden voor ongedierte bestrijding. De eerste katten zullen waarschijnlijk met schepen meegekomen zijn naar de Verenigde Staten, waar ze aan land kwamen en rondzwierven. In de loop der jaren pasten de katten zich aan op het koude klimaat van Maine, waardoor ze die dikke vacht hebben ontwikkeld. Een feit is dat de Maine coon is ontstaan door natuurlijke evolutie en niet door selectief fokken.